Γρηγορία Γ. Κοντακιώτου "Συλλογή λαογραφικού υλικού εκ του χωρίου Κουμέικα, της επαρχίας Σάμου, του νομού Σάμου" ( 1968-19...

Ρεβίθια πιλάφι: Η Γιορτή του Αγίου Νικολάου στα Κουμέικα


Γρηγορία Γ. Κοντακιώτου
"Συλλογή λαογραφικού υλικού εκ του χωρίου Κουμέικα, της επαρχίας Σάμου, του νομού Σάμου" (1968-1969)

"Γιορτή" ονόμαζαν το φαγητό που έφτιαχνε η κοινότητα του χωριού την ημέρα του Αγίου Νικολάου.

Την παραμονή του Αγίου Νικολάου, έβαζαν στο νερό ρεβίθια.

Την επόμενη ημέρα πρωί - πρωί, τρεις γυναίκες του ίδιου χωριού καθάριζαν τα ρεβίθια και τα χώριζαν από τον λεπτό εξωτερικό φλοιό που έχουν.

Κατά τις 9 το πρωί έβαζαν τα ρεβίθια μέσα σε ένα χαρανί (το χαρανί αυτό το έλεγαν χαρανί του Αγίου Νικολάου και το χρησιμοποιούσαν μόνο αυτή την ημέρα του έτους) με αρκετό νερό και τα άφηναν στη φωτιά για να βράσουν.


Όταν τα ρεβίθια ήταν μισοβρασμένα έριχναν μέσα λάδι, αλάτι και πολύ ρύζι και τα ανακάτωναν μέχρις ότου βράσουν.

Όταν το φαγητό ήταν έτοιμο, το σερβίρανε σε πιάτα.

Έπρεπε δε να μετρήσουν τόσα πιάτα, όσα ήταν και τα σπίτια του χωριού.

Έπειτα γυναίκες ανύπανδρες μοίραζαν τα πιάτα στα σπίτια των χωρικών.

~*~

αφήγηση | σοφία_λαμπρινίδου
καταγραφή | γρηγορία_κοντακιώτου 1968-69

φωτογραφία 1η | art table

φωτογραφία 2η | μαρία αλεξανδροπούλου


αυτα τα ειδατε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Για λέγε...

Related Posts with Thumbnails