Η μνήμη του Αγίου Νικολάου εορτάζεται στις 6 Δεκεμβρίου. Το μήνα Μάιο τελείται η εορτή της ανακομιδής ή μετακομιδής του λειψάνου του...

Η εορτή της ανακομιδής των Λειψάνων του Αγ.Νικολάου στα Κουμέικα

/
2 Σχόλια

Η μνήμη του Αγίου Νικολάου εορτάζεται στις 6 Δεκεμβρίου.


Το μήνα Μάιο τελείται η εορτή της ανακομιδής ή μετακομιδής του λειψάνου του, από τα Μύρα της Λυκίας στο Μπάρι της Ιταλίας και της προόδου ή παρόδου αυτού, της διελεύσεώς του δηλαδή, από τους διαφόρους τόπους.

Η Ανακομιδή και μετακομιδή του λειψάνου του Αγίου Νικολάου, έγινε στα χρόνια του αυτοκράτορα Αλεξίου Α' του Κομνηνού (1081 -1118 μ.Χ.) και Πατριάρχου Νικολάου Γ' του Κυρδινιάτη (1084 - 1111 μ.Χ.). 
Το Ιερό λείψανο του Άγιου μετακομίστηκε στο Μπάρι της Ιταλίας, επειδή οι Τούρκοι κατέλαβαν την πόλη των Μύρων και οι κάτοικοι φοβήθηκαν μήπως το καταστρέψουν.

Κατά την συναξαριστική παράδοση το άγιο λείψανο αναχώρησε την 1η Απριλίου του 1087 μ.Χ. και έφθασε στο Μπάρι στις 20 Μαΐου.

Έτσι λοιπόν και στα Κουμέικα στον ιστορικό ναό του Αγίου Νικολάου, τελείται κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου αγρυπνία με τη συμμετοχή ιερέων, ψαλτάδων και πλήθος κόσμου από γειτονικά και μη, χωριά της Σάμου, ενώ ανήμερα στις 20 Μαΐου, τελείται Θεία Λειτουργία.


Χθες, από νωρίς, προσφέρθηκαν λουκουμάδες στους χωριανούς και στους επισκέπτες του χωριού, ενώ μετά το πέρας της λαμπρής αγρυπνίας, μοιράστηκε "γιορτή" στην πλατεία του χωριού.




Τα κορίτσια του Πολιτιστικού Συλλόγου Κουμεΐκων, έβαλαν τις φορεσιές τους και χόρεψαν πολύ όμορφα κατά γενική ομολογία, παραδοσιακούς χορούς.

Παρούσα και η Σαμιακή Τηλεόραση ΣΑΤ η οποία κατέγραψε τις θρησκευτικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και θα τις μεταδώσει απόψε μετά το βραδινό δελτίο ειδήσεων.


~*~

Υπεύθυνοι για το ρεπορτάζ, η μάνα μου και ο φίλος μου Γιώργος Σκαπέτης ρεπόρτερ, παραγωγός του καναλιού και παρουσιαστής της πετυχημένης και ξεχωριστής εκπομπής "Μικρές ιστορίες" ο οποίος με ενημέρωνε χθες το βράδυ live για τα τεκταινόμενα στην πλατεία και μου έστειλε και τις παραπάνω φωτογραφίες!!
~*~

Σχετική ανάρτηση της Κοινότητας Κουμεΐκων ανέβηκε στο fb και έχει ως εξής :


  • Την Τρίτη 19/05/2015 πραγματοποιήθηκε αγρυπνία για την ανακομιδή των λειψάνων του προστάτη και πολιούχου του χωριού μας Αγίου Νικολάου. Το παρόν στην αγρυπνία έδωσε και ο Δήμαρχος Σάμου Κος Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο αντιδήμαρχος Μαραθοκάμπου Κος Ανδρέας Βασιλάκης, α αστυνόμος Μαραθοκάμπου Κος Ιωάννης Μπόκιας, όλοι οι δάσκαλοι από το Δημοτικό σχολείο Κουμαιΐκων και πολλοί άλλοι από το χωριό μας και τις γύρω περιοχές. 
  • Μετά το πέρας της αγρυπνίας μοιράστηκε άρτος και λουκουμάδες στο χώρο της εκκλησίας και στη συνέχεια στη πλατεία του χωριού μας, ευλογήθηκε και μοιράστηκε η παραδοσιακή γιορτή. 
  • Τέλος το χορευτικό του πολιτιστικού συλλόγου Κουμαιΐκων, χόρεψε παραδοσιακούς χορούς. Η πλατεία μας για μια ακόμα φορά γέμισε ζωή και χάρισε ευχάριστες στιγμές στους παρευρισκόμενους. 
  • Ευχαριστούμε θερμά όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους.
Η ανάρτηση έχει εμπλουτισθεί με φωτογραφίες από την αγρυπνία τις οποίες (για όσους δεν διαθέτουν ακόμα λογαριασμό fb) μπορείτε να δείτε ΕΔΩ!


αυτα τα ειδατε;

2 σχόλια:

  1. Ας κρατούν, όσο γίνεται, οι παραδόσεις μας, ξάδερφε!
    Και του χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αυτά είναι! Λαογραφική καταγραφή με..μητρική φροντίδα! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για λέγε...

Related Posts with Thumbnails