Από τα πρώτα αν όχι το πρώτο έργο της νέας Κοινοτικής αρχής δια χειρός του δραστήριου προέδρου Γιάννη Ζούμπου ! Στις 3 Φεβρουαρίου 201...

Με Συνείδηση Οικολογική κι Ευαισθησία!

/
3 Σχόλια

Από τα πρώτα αν όχι το πρώτο έργο της νέας Κοινοτικής αρχής δια χειρός του δραστήριου προέδρου Γιάννη Ζούμπου!

Στις 3 Φεβρουαρίου 2015 τοποθετήθηκε μετρητής ακτινοβολίας στο Δημοτικό Σχολείο Κουμεΐκων, με σκοπό τον έλεγχο των επιπέδων της ακτινοβολίας στο χωριό, προστατεύοντας έτσι την υγεία όλων.

Ευαισθητοποιημένος ο ίδιος και συνειδητοποιημένος ταυτόχρονα, αφού κατά τη διάρκεια του  επαγγελματικού του βίου, εργάστηκε σε ιδιαίτερα επιβαρυμένα από πλευράς ακτινοβολίας περιβάλλοντα, θέλησε μόλις του δόθηκε η ευκαιρία, να προσθέσει με τον τρόπο αυτό μια ασπίδα προστασίας, στον αγαπημένο μας τόπο.


Και βέβαια δεν είναι άσχετο το σημείο τοποθέτησης, θέλοντας να υπογραμμίσει έτσι, τη σημασία που έχει για τον ίδιο και τους κατοίκους του χωριού αυτή του η ενέργεια!

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι τα Κουμέικα Σάμου έγιναν με αυτό τον τρόπο ο 3ος σταθμός παρακολούθησης μετά το Καρλόβασι και το Βαθύ (στις 4 Μαρτίου 2015 εντάχθηκε και το Πυθαγόρειο), σε ολόκληρο το νησί και ταυτόχρονα ένας "κόμπος" στο δίχτυ προστασίας και ενημέρωσης που έχει απλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα  κάτω από την κωδική ονομασία πεδίον24

 
To πρόγραμμα πεδίον24 έχει ως σκοπό τη συνεχή και απρόσκοπτη ενημέρωση του κοινού για τα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Οι σταθμοί του, καταγράφουν σε 24ωρη βάση το συνολικό ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που προκαλείται από διάφορες πηγές, όπως η ραδιοφωνία, η τηλεόραση και η κινητή τηλεφωνία.
Έτσι δίνεται στο κοινό η δυνατότητα να ενημερώνεται άμεσα και αξιόπιστα για τα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας οποιαδήποτε στιγμή. Τα στοιχεία είναι άμεσα διαθέσιμα και αποθηκεύονται σε βάση δεδομένων ώστε οποιοσδήποτε να μπορεί να αναζητήσει στοιχεία από το παρελθόν, οποιαδήποτε στιγμή.
Οι περιοχές στις οποίες εγκαθίστανται σταθμοί μέτρησης επιλέγονται με βάση πολλαπλά κριτήρια, τα πιο σημαντικά από τα οποία είναι η υψηλή πληθυσμιακή συγκέντρωση και η παρουσία ευαίσθητων χώρων, όπως παιδικοί σταθμοί, νοσοκομεία, γηροκομεία κλπ.

Η διαφάνεια και η εγκυρότητα των στοιχείων διασφαλίζεται από το έμπειρο επιστημονικό προσωπικό του Εργαστηρίου Κινητών Ραδιοεπικοινωνιών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου καθώς και από την άμεση και αυτοματοποιημένη δημοσίευση των μετρηθέντων τιμών ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.


Το σύστημα pedion24 αποτελείται από:

-τους σταθμούς μέτρησης των επιπέδων της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι σε διάφορες περιοχές.

-το κέντρο διαχείρισης που βρίσκεται στο Εργαστήριο Κινητών Ραδιοεπικοινωνιών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και αναπτύσεται από κοινού με το Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ. και βέβαια το Εργαστήριο Συστημάτων Υπολογιστών και Επικοινωνιών του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου!

Οι σταθμοί μέτρησης είναι εφοδιασμένοι με ειδικά, πιστοποιημένα όργανα μέτρησης ηλεκτρικού πεδίου τα οποία κάθε 6 λεπτά καταγράφουν και αποθηκεύουν στη μνήμη τους μία τιμή έντασης ηλεκτρικού πεδίου (μονάδα μέτρησης V / m – βολτ ανά μέτρο). Κάθε 24 ώρες οι σταθμοί μέτρησης επικοινωνούν με το κέντρο διαχείρισης και αποστέλλουν τα δεδομένα (24 ώρες x 10 μετρήσεις ανά ώρα = 240 τιμές ηλεκτρικού πεδίου την ημέρα) στον κεντρικό εξυπηρετητή. Η επικοινωνία αυτή γίνεται μέσω του δικτύου GSM , γι' αυτό και τόσο οι σταθμοί μέτρησης όσο το κέντρο διαχείρισης είναι εφοδιασμένα με GSM modems. Μέσω του δικτύου GSM επιτυγχάνεται και ο έλεγχος του σταθμού μέτρησης (έλεγχος σφαλμάτων, βλαβών, απομακρυσμένη πρόσβαση κλπ.)

Αφού συγκεντρωθούν οι μετρήσεις ενός εικοσιτετραώρου από όλους τους εγκατεστημένους σταθμούς μέτρησης, αυτές καταχωρούνται σε μία βάση δεδομένων στον εξυπηρετητή του κέντρου διαχείρισης. Ο απλός χρήστης μπορεί μέσω internet να επικοινωνήσει με τη βάση δεδομένων και να αναζητήσει και να προβάλει στον υπολογιστή του τις μετρούμενες τιμές ηλεκτρικού πεδίου για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από οποιαδήποτε θέση στην οποία υπάρχει εγκατεστημένος σταθμός μέτρησης, με τη μορφή απλών και κατανοητών διαγραμμάτων. Στα διαγράμματα αυτά ο χρήστης μπορεί να βλέπει την ενεργό τιμή της έντασης του ηλεκτρικού πεδίου (μονάδα μέτρησης V/m) για την περιοχή συχνοτήτων από 100 kHz έως 3 GHz. Παράλληλα, στο διάγραμμα εμφανίζονται και τα όρια έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία που έχει θεσπίσει το ελληνικό κράτος με βάση το νόμο 3431/2006 (21.69 V/m στην περιοχή συχνοτήτων των FM - αυστηρότερο όριο στη ζώνη συχνοτήτων 100 kHz έως 3 GHz, 33 V/m στην περιοχή συχνοτήτων GSM 900ΜΗz, 46.18 V/m στην περιοχή συχνοτήτων GSM 1800ΜΗz,UMTS).

Οι σταθμοί μέτρησης είναι εξοπλισμένοι με κατάλληλους ανιχνευτές μέτρησης ηλεκτρικού πεδίου (E-field probes), τα οποία καταγράφουν κάθε 3 δευτερόλεπτα την ενεργό τιμή της έντασης του ηλεκτρικού πεδίου και υπολογίζουν τη μέση ενεργό τιμή της για 6 λεπτά (όπως ορίζουν οι οδηγίες EU 1999/519/EC & ICNIRP). Τα όργανα μέτρησης είναι πιστοποιημένα και συμμορφώνονται πλήρως με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.


Δείτε τα αποτελέσματα του μετρητή για το χωριό μας στο σύνδεσμο http://pedion24.aegean.gr/samos/koumeika/koumeika.php  και στο σύνδεσμο http://pedion24.aegean.gr/samos/indexsamos.html τα αποτελέσματα όλων των μετρητών του νησιού!


αυτα τα ειδατε;

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος19 Μαρτίου, 2015

    Συγχαρητήρια στον πρόεδρο για την ευαισθησία και την αποτελεσματικότητα του. Πάντα τέτοιες πρωτοβουλίες , πρόεδρε, να μας κάνεις υπερήφανους που ζούμε σε τέτοια κοινότητα.
    Συγχαρητήρια και σε σένα Γιώργο, που αναδεικνύεις τέτοιες πρωτοποριακές ενέργειες.
    Τώνια Κώτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βενετία Γεωργίου23 Μαρτίου, 2015

    Πολύ καλή ενέργεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για λέγε...

Related Posts with Thumbnails