Εκεί, στο κλείσιμο της 3ης του δεκαετίας, στο ξεκίνημα της 4ης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κουμεΐκων δημιούργησε, στελέχωσε και οργάνωσ...

Χορευτικό Πολιτιστικού Συλλόγου Κουμεΐκων

/
3 Σχόλια

Εκεί, στο κλείσιμο της 3ης του δεκαετίας, στο ξεκίνημα της 4ης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κουμεΐκων δημιούργησε, στελέχωσε και οργάνωσε το Χορευτικό του τμήμα.

Την πρωτοβουλία πήραν η Σταυρούλα και η Σταματία.

Η αρχική ιδέα βρήκε άμεσα πρόσφορο έδαφος μέσα στην τοπική Κοινότητα και η ομάδα συγκροτήθηκε πολύ σύντομα από τις κυρίες :
ΒΑΣΩ ΠΛΙΤΣΗ
ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΜΑΥΡΙΚΗ
ΔΑΦΝΗ ΤΗΓΑΝΙΤΗ
ΔΙΑΜΑΝΤΩ Γ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΕΙΡΗΝΗ ΦΛΩΡΟΥΣ
ΙΩΑΝΝΑ ΣΟΦΙΑΝΟΥ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΥΡΙΤΣΗ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΕΑΝΗ
ΜΑΡΙΑ ΦΩΤΙΟΥ
ΠΑΤΡΑ ΚΟΥΚΟΥΖΕΛΗ
ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΦΑΛΙΕΡΑ
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΘΕΟΦΑΝΟΥΣ
ΦΛΩΡΑ ΤΣΟΥΜΠΑΝΑ

Το έργο της διδασκαλίας των χορών ανέλαβε η εξαιρετική δασκάλα, Άννα Μαυρίκη.



Τα μαθήματα ορίστηκαν για μια φορά την εβδομάδα και σε λίγους μήνες τα κορίτσια φόρεσαν τα μπλουζάκια του συλλόγου με τα μαντήλια δεμένα στο στήθος και παρουσίασαν επίσημα για πρώτη φορά τη δουλειά τους στο πανηγύρι του χωριού στις 5 Αυγούστου του 2013.

Οι χοροί που διδάσκονται είναι παραδοσιακοί και λαϊκοί.

Τα έξοδα στο σύνολό τους καλύπτονται από το ταμείο του  Πολιτιστικού συλλόγου, ενώ η συμβολική συμμετοχή των μελών της ομάδας, ανέρχεται στο ποσό των 5 € / μήνα.

Οι πρόβες τους πραγματοποιούνται στις αίθουσες του Λαογραφικού Μουσείου Κουμεΐκων.

Η επόμενη χρονιά, βρίσκει την ομάδα σε πλήρη δημιουργική δραστηριότητα!

Παίρνουν απόφαση να ράψουν φορεσιές, στα χνάρια των παραδοσιακών του νησιού.
Η Γιαννούλα προσφέρει τα υφάσματα, η Σταυρούλα και η μητέρα μου την κοπτοραπτική και με τη συνδρομή των υπόλοιπων μελών, σε μικρό διάστημα, όλα είναι έτοιμα.

Τα μαθήματα συνεχίζονται σε τακτική βάση όλο το χειμώνα και τον 1ο μήνα του καλοκαιριού, στις 15 Ιουνίου, πραγματοποιείται η πρόβα generale στη γιορτή των Αγίων Πάντων, στο ομώνυμο εκκλησάκι στα "Μανωλέικα".

Δεν αργεί να έρθει και η πρόσκληση για την επίσημη παράσταση εκτός των "τειχών" του χωριού !
Μαζί με άλλους πολιτιστικούς συλλόγους του νησιού, παίρνουν μέρος στην ετήσια παραδοσιακή εκδήλωση που διοργάνωσε και φέτος την Κυριακή 6 Ιουλίου στο χώρο του δημοτικού σχολείου στα Κοντέικα ο τοπικός Ιερός Ναός Γεννήσεως της Θεοτόκου, με σκοπό την  οικονομική ενίσχυση του.
Χορεύουν παραδοσιακούς χορούς και καταχειροκροτούνται!

Η συνέχεια δόθηκε στις 12 του ίδιου μήνα, με τη συμμετοχή τους στο χορό του Συλλόγου Εθελοντών Πυροσβεστών Κουμεΐκων. ( Σελίδα facebook )


Στο πανηγύρι του χωριού, στις 5 Αυγούστου, σε μια κατάμεστη πλατεία, απέσπασαν αβίαστα το αυθόρμητο θερμό χειροκρότημα και το θαυμασμό των επισκεπτών.


Η σεζόν έκλεισε με μια ακόμα πετυχημένη παρουσία του Χορευτικού στις 16 Αυγούστου, στην "Κρεμμυδογιορτή" στο Μπάλο, πλάι στο κύμα!

Απολαύστε ένα σχετικό "χειροποίητο" φιλμάκι, που προσπαθεί να χωρέσει στη σύντομη διάρκεια του παραδοσιακού σαμιώτικου χορού, τις προσπάθειες και τον κόπο της δραστήριας αυτής ομάδας και της δασκάλας τους!!

Καλή συνέχεια!!!



αυτα τα ειδατε;

3 σχόλια:

  1. Μπράβο στα κορίτσια !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να βλέπουμε και παλικάρια φχχχχχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο σας ρε κοπελιές. Πάντα τέτοια...
    Άϊντε να ζωντανέψει το Νησί μας και τα Χωριά της περιοχής μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για λέγε...

Related Posts with Thumbnails