(Σελ. 163-165) Πανευγενέστατοι Κύριοι! Οι κατά την Κώμην Κουμαίικα κάτοικοι, ακούσαντες το σεβαστόν έγγραφον των υψιθρόνων, περί της προ...

ΣΑΜΙΩΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ Ή ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΑΜΟΥ

/
1 Σχόλια
(Σελ. 163-165)
Πανευγενέστατοι Κύριοι!
Οι κατά την Κώμην Κουμαίικα κάτοικοι, ακούσαντες το σεβαστόν έγγραφον των υψιθρόνων, περί της προκειμένης δυστυχούς περιστάσεως της πατρίδος μας, επιστηριζόμενοι εις το ευγενές και φιλάνθρωπον φρόνημα, δεν λείπομεν από του να γνωστοποιήσωμεν επισήμως  με ταπεινάς υπογραφάς μας, ότι όλοι κοινώς και με εκούσιον γνώμην δίδομεν την γνώμην μας κατά την απόφασιν, την οποίαν επικυρώσαμεν όλοι κοινώς, εις την πρώτην και δευτέραν και τρίτην γενικήν Συνέλευσιν της πατρίδος, και κατά το πληρεξούσιον, το οποίον και προς τον σεβαστόν Διευθυντήν μας (Λυκούργος Λογοθέτης) εδόσαμεν, δηλ. ότι είναι αδύνατον να δώσωμεν λόγον υποταγής εις την Οθωμανικήν Κυβέρνησιν, ή να δεχθώμεν τούρκον, προτιμώντες μάλλον  τον έντιμον θάνατον παρά άτιμον και τυρρανικήν ζωήν, και ένεκα τούτου υποσημειούμεθα με το προσήκον σέβας.
Τη 15 Μαΐου 1831 εν Κουμαιΐκοις Σάμου  
Ακολουθούν υπογραφές
-------------------------------------
Η Δημογεροντία Κουμαίϊκων ,
Επικυρεί το γνήσιον των ανωτέρω υπογραφών
Τη αυτή ημερομηνίαν
Ο Δημογέρων
Χ. Ιω. Χ. Νικολάου

Πριν από λίγες ημέρες, γιορτάστηκαν τα 100 χρόνια από την ένωση της Σάμου με την Ελλάδα. Αναζητώντας σχετική βιβλιογραφία, ανακάλυψα το βιβλίο με τίτλο «ΣΑΜΙΩΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ Ή ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΑΜΟΥ» σε ψηφιακή μορφή, το οποίο όπως αναφέρει και στα ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ του, βρισκόμενοι οι συντελεστές της έκδοσκς μπροστά στο παραδοξότερο αντικείμενο ίσως της Ελληνικής Ιστορίας, τη Σάμο, επιδιώκουν να ακουστεί όλη η αλήθεια γύρω από την τύχη του νησιού, αναφέροντας περιληπτικά όσα συνέβησαν από της επαναστάσεως μέχρι τότε, αλλά και κοινοποιώντας όλα τα «σύγχρονα» πρακτικά, σε μια προσπάθεια να κινήσει την περιέργεια του κόσμου αλλά και να λύσει τη γενόμενη απορία για το πώς το νησί αυτό που από την πρώτη στιγμή που αντήχησε η φωνή της ελευθερίας στην Ελληνική γη ενώθηκε με το ελληνικό έθνος, καταδικάζεται ήδη σε χωρισμό από αυτό. Πως ένας λαός που έδωσε τον εαυτό του και με θυσίες με κινδύνους με αγώνες με αίμα κράτησε την ελευθερία του ενάντια στις εφορμήσεις του εχθρού, να βραβεύεται με υποδούλωση.

Το βιβλίο εκδόθηκε το 1832 από τον Β. Ματθιουδάκη, στο Καρλόβασι, από το τυπογραφείο των Ι.Σ. Ποθητού Λεκάτ, Ι.Μ. Γαρουφαλή και  Γ.Α. Κλεάνθους.
Η συγκεκριμένη έκδοση προέρχεται από τη Βιβλιοθήκη Βόλου και η διάθεσή της προορίζεται μόνο για ανάγνωση από οθόνης. Πέρα από τα ψηφίσματα των συνελεύσεων στα χωριά και της πόλεις της Σάμου, υπάρχει το σύνολο της αλληλογραφίας μεταξύ του Λυκούργου Λογοθέτη, της Πύλης, της ελληνικής Κυβέρνησης και των συμμαχικών Δυνάμεων.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η επιστολή του Κωνσταντίνου (ελέω Θεού) Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, νέας Ρώμης και Οικουμενικού Πατριάρχη το Νοέμβριο του 1831, ο οποίος απευθυνόμενος στο μητροπολίτη Σάμου & Ικαρίας Κύριλλο αλλά και στους προεστούς και προύχοντες του τόπου, αφού εκθειάζει τις καλές προθέσεις του «κραταιοτάτου και δικαιοτάτου Άνακτος», τους προτρέπει με την επιρροή που έχουν να χειραγωγήσουν τους κατοίκους και να αποστείλουν εντός 2 μηνών από της λήψεως της επιστολής αντιπροσωπία στην Υψηλή Πύλη, προσφέροντας την οριστική υποταγή και ευπείθεια της νήσου.
Η απάντηση του Λυκούργου αποτελεί και το τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου!
Εστιάζοντας τέλος στην «Κώμην» των  Κουμεΐκων και στη συνέλευση των κατοίκων της, ένοιωσα πραγματική συγκίνηση και δέος μπροστά στην απόφαση των προ-προπάππων μας (όπως και όλων των τότε κατοίκων του νησιού), αλλά και στη ζωντανή συνέχεια 2 αιώνων, ανακαλύπτοντας πλήθος ονομάτων που υπάρχουν ακόμα και σήμερα: Φερμανής, Κατσίκας, Χατζηνικολάου, Καλούσος, Ρίγλης, Μένεγας, Τραγάρης, Βακύρης, Μακρής, Κονταξής, Ρεματάς, Μαλάνος, Χαρ(μ)πής, Λημνιός κλπ

Αξιοσημείωτο γεγονός ακόμη είναι, ότι στο χωριό υπήρχαν τότε 4 παπάδες!!


αυτα τα ειδατε;

1 σχόλιο:

  1. Αυτό το βιβλίο είναι πολύ σημαντικό για την ιστορία της Σάμου!

    ΣΑΜΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για λέγε...

Related Posts with Thumbnails