Μπουρίνι κατά την κοινή ναυτική γλώσσα και όχι μόνο, χαρακτηρίζεται γενικά η απότομη μεταβολή του καιρού, σχετικά μικρής διάρκειας, με αύξ...

Μπουρίνι στο Μπάλο

/
10 Σχόλια

Μπουρίνι κατά την κοινή ναυτική γλώσσα και όχι μόνο, χαρακτηρίζεται γενικά η απότομη μεταβολή του καιρού, σχετικά μικρής διάρκειας, με αύξηση της έντασης του ανέμου, που συνοδεύεται όμως με καταιγίζουσα βροχόπτωση αστραπές, βροντές και κεραυνούς. Το "μπουρίνι" είναι ταυτόσημος όρος με τον επίσημο λαίλαψ ή λαίλαπα και με τον αρχαίο Αριστοτελικό όρο "εκνεφίας".

Το μπουρίνι είναι το συνηθέστερο μετεωρολογικό φαινόμενο, σημείο προγνωστικό ιδιαίτερα στους ναυτικούς, της μετάπτωσης του νοτίου ανέμου σε σφοδρό βόρειο. 
Σε πολλά νησιά ονομάζεται "προβέντζα"(¹).
Πολλές φορές το μπουρίνι μπορεί να ξεσπάσει χωρίς να υπάρχουν νέφη ή υετός.
Σε δημώδεις εκφράσεις, μεταφορικά, ο όρος μπουρίνι σημαίνει θυμός, νεύρα π.χ. Έχει τα μπουρίνια του ή έχει μπορουνιάσει.
(¹) Ειδικά στον λιμένα Σάμου (Βαθύ) συμβαίνει κατ΄έτος μια τέτοια απότομη εναλλαγή, που λόγω θέσης της εισόδου λιμένος παρουσιάζεται προβέντζα σε μορφή "τσουνάμι", όπου η θάλασσα (2-3 συνεχόμενα κύματα) με περιστροφική προσβολή στην ακτή κυριολεκτικά ορμά στους παράλιους δρόμους και στα καταστήματα αιφνίδια και σε διάρκεια 10-15 λεπτών της ώρας, με αρκετές κάθε φορά καταστροφές.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια



Μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση βρέθηκε πριν από λίγες μέρες (18 Απριλίου) ο "απεσταλμένος" της σελίδας μας και αποθανάτισε με τη βοήθεια του κινητού τηλεφώνου ένα άκρως εντυπωσιακό θέαμα.Η θάλασσα έβγαινε στο δρόμο ξεπερνώντας τα τσιμεντένια στηθαία σκεπάζοντας ακόμα και το φάρο του μικρού μόλου.






αυτα τα ειδατε;

10 σχόλια:

  1. Γιώργο, καλό μήνα!

    βάλε ετικέτες που προσφέρει ο bloger αν θέλεις, να το συνιστούμε (το ποστ) στο google ή να το κανουμε like στο fb, έτσι ώστε να το διαβάζουν και άλλοι.

    πιστεύω, πως τέτοιες αναρτήσεις, καλό ειναι να δημοσιεύονται σε ένα ευρύτερο περιβάλλον.

    (καλό μήνα, είπα; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μήνα κι από εδώ Μαριλενάκι :)
      Είχα τσεκάρει την επιλογή για τα "share buttons" στο Layout, αλλά επειδή αυτό το template δεν είναι official του Blogger δε μου τα εμφάνιζε...
      Μετά την προτροπή σου έψαξα λίγο παραπάνω και πρόσθεσα κώδικα στο html, και ω του θαύματος, το πρόβλημα αποκαταστάθηκε!!!!
      Σ' ευχαριστώ πολύ
      Φιλιά

      Διαγραφή
  2. Fantastic sequence!! Boom & Gary of the Vermilon River, Canada.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Incredible, bold images! The sea is wild and the skies so moody!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. I hope things have settled down now...a storm like that is so scary. Your images are beautiful and terrifying all at once.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για λέγε...

Related Posts with Thumbnails