Η Κρεμμυδο-γιορτή ή Κρεμμυδο-βραδιά , αποτελεί πλέον θεσμό για τα Κουμέικα, αφού συμπλήρωσε φέτος 7 συνεχόμενες "παρουσίες"...

Η Γιορτή των κρεμμυδιών στο Μπάλο

/
4 Σχόλια

Η Κρεμμυδο-γιορτή ή Κρεμμυδο-βραδιά, αποτελεί πλέον θεσμό για τα Κουμέικα, αφού συμπλήρωσε φέτος 7 συνεχόμενες "παρουσίες" στα πολιτιστικά τεκταινόμενα του Αυγούστου στη Σάμο.
Η γιορτή όπως είπε κι ο Θεμιστοκλής, γίνεται πρωτίστως για να αναδειχθεί το προϊόν που χαρακτήριζε για χρόνια το χωριό μας, αλλά και για να τιμηθούν οι ηρωικοί πάμπολλοι καλλιεργητές των περασμένων χρόνων και οι λίγοι που επιμένουν ακόμα!!
Για το ιστορικό της υπόθεσης μπορείτε να ανατρέξετε στην περσινή ανάρτηση στο ΜΠΑΛΟ.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε για μια ακόμα φορά, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κουμεΐκων! Η καινοτομία της  φετινής βραδιάς είχε να κάμει με το κυρίως πιάτο.
Το στιφάδο των περασμένων εκδηλώσεων αντικαταστάθηκε από την πατροπαράδοτη «Γιορτή» που κατά γενική ομολογία ήταν εξαιρετική και σαν ιδέα και σαν υλοποίηση!!!!!

Αυτό που μ’ αρέσει ιδιαίτερα σ’ αυτή την εκδήλωση, είναι ο “χαλαρός” της χαρακτήρας :  Έτσι,  «όπως βγαίνει» κι όχι «όπως πρέπει»!!
Βοηθάει σ’ αυτό απίστευτα το περιβάλλον, η αύρα της θάλασσας και η καλή διάθεση των διοργανωτών και του κόσμου.
Άσε που σε μια περατζάδα έχεις δει κι όλους τους φίλους που δεν πρόλαβες να δεις, τις λίγες μέρες των διακοπών!!!
Οι κούπες γεμίζουν και ξαναγεμίζουν όσες φορές αντέχουν οι κάτοχοί τους, ενώ το κρασί (λευκό - ροζέ - γλυκό μοσχάτο) όπως και τα φαγητά (κρεμμυδο – δημιουργίες), προσφέρονται δωρεάν!
Ο κόσμος διασκεδάζει, το χαίρεται και το δείχνει με κάθε τρόπο!!!
Μικροί και μεγάλοι μπαίνουν στους κύκλους του χορού και ξεφαντώνουν πάνω από το μόλο πλάι στα αλμυρίκια του γιαλού, με το μελτέμι στα κέφια του κι αυτό!!!
Ιδιαίτερα θα πρέπει να αναφερθώ στους ξένους επισκέπτες, που συνεπαρμένοι από το κέφι τη διάθεση και τη διονυσιακή κατάσταση, μπαίνουν αμέσως στο κλίμα αλλά και στο χορό, με όλη τους την ψυχή, χωρίς να νοιάζονται για τους σκοπούς και τα βήματα!!!
Ένα μπράβο να πούμε ακόμα!! Το αξίζουν όλοι όσοι προσφέρουν κάθε χρόνο από το περίσσευμα  του προσωπικού τους χρόνου, αλλά με όλη τους την καρδιά, για την επιτυχία της διοργάνωσης! 

Μπράβο σας!!!


αυτα τα ειδατε;

4 σχόλια:

  1. γι' αυτούς τους λίγους που επιμένουν ακόμα, λοιπόν..

    καλό μήνα, καλό μας φθινόπωρο
    φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λιλή Κωνσταντινίδου02 Σεπτεμβρίου, 2011

    Και φέτος η γιορτή των κρεμμυδιών έκλεψε την παράσταση. Η παραλλαγή του στυφάδου με κεσκέτι ήταν πολύ επιτυχημένη, μου έλειψαν όμως οι κρεμμυδόπιτες που φτιαγμένες από τις κυρίες ήταν σκέτη απόλαυση.  Κέφι, χορός, καλή ορχήστρα κράτησαν το γλέντι μέχρι αργά.  Μπράβο σε όλους που βοήθησαν να γίνει μια αξέχαστη βραδιά για μιά ακόμα χρονιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάτι τέτοια κάνουνε οι φίλοι μας οι Γκμεώτες και μας κρατάνε δέσμιους χρόνια τώρα..
    Κρεμμυδογιορτές και αλλα τινα το καλοκαίρι,γιορτές , σούμες και κρασιά τα ξωκλήσια το χειμώνα,καπίρες στου Μάρκου,καμμια μανίτα και σαλιγκάρια,προστεθήκανε και κάτι αλευρια τώρα τελευταία,αντε μετά να βρείς ησυχία...σε καμμιά εικοσαριά μέρες ξανά
    το δισάκι μου στον ωμο και η συνέχεια γνωστή..
    Καλό μήνα και καλό κουράγιο στους "εντος του αστεως"
     

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτά είναι τα όμορφα που συμβαίνουν όταν σμίγουν οι άνθρωποι. Και του χρόνου να είστε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για λέγε...

Related Posts with Thumbnails