ΝΕΟΧΩΡΙ Βρίσκεται βόρεια απ’ τα Σκουρέϊκα και ανατολικά απ’ τα Κουμέικα, χτισμένο σε δύσβατη και απόκρημνη περιοχή. Η προέλευση του ονό μα...

ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΜΦΙΛΛΙΣΟΥ

/
0 Σχόλια
ΝΕΟΧΩΡΙ

Βρίσκεται βόρεια απ’ τα Σκουρέϊκα και ανατολικά απ’ τα Κουμέικα, χτισμένο σε δύσβατη και απόκρημνη περιοχή.

Η προέλευση του ονόματος είναι ευκολονόητη, πολλοί την αμφισβητούν, γιατί είναι ένα απ’ τα πρώτα χωριά της Σάμου, δεν αναφέρεται απ’ τον Γεωργειρήνη το 1677, αναφέρεται όμως απ’ τον Tournefort το 1702, κάποια εποχή όμως υπήρξε το νεώτερο χωριό, απ’ όπου πήρε το όνομα και του έμεινε.

Είναι απ’ τα μικρότερα χωριά και κατά τον Επ, Σταματιάδη, παλιά λεγόταν και Ζουραίικα, που πιθανόν να προέρχεται απ’ το επώνυμο Ζούρας.

ΣΚΟΥΡΕΪΚΑ

Μικρό χωριό που βρίσκεται στα Ν.Α. των Κουμεΐκων και πήρε το όνομά του από αυτόν που πρωτοκατοίκησε τον Γεώργιο Σκούρα. Άρχισε να κατοικείται στις αρχές του 18ου αι. σύμφωνα με ένα έγγραφο που σώζεται κ αποδεικνύει την αγορά της έκτασης του από τον Γ. Σκούρα έναντι 40 γροσιών. Άλλη μαρτυρία που σώζεται είναι η εικόνα του Αγίου Γεωργίου στην οποία είναι χαραγμένη η φράση "Δέησης του δούλου του Θεού Γ. Σκούρα 1718" η οποία βρίσκεται και φυλάσσεται στο ναό του χωριού. Στην αρχαιότητα πιθανόν να υπήρχε κάποια μικρή πόλη γιατί βρέθηκαν κιονόκρανα και αρχαία ερείπια. Στη θέση Δριτζαρέικα φαίνονται ακόμα τα ίχνη από αρχαίες οικοδομές και λίγο παραπάνω από ένα τεχνητό λιμάνι υπήρχε ένα πελεκητό σπήλαιο μέσα στο οποίο βρέθηκαν 2 σκαλιστοί τάφοι. Τα Σκουρέικα έχουν 105 σπίτια και είχαν 493 κατοίκους που ασχολούνταν με τη γεωργία. Σήμερα έχουν 120 κατοίκους στην πλειοψηφία τους γεωργοί και συνταξιούχοι.

Οι φωτογραφίες προέρχονται από τη σελίδα Amfilissos και τα κείμενα από τον δήμο Μαραθοκάμπου.



αυτα τα ειδατε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Για λέγε...

Related Posts with Thumbnails